ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΝΑΝ ΕΤΣΙ ΟΙ ΟΒΡΑΙΟΙ

Θα... διψάσει ο Ναός της Αναστάσεως


Την πιθανότητα να μείνουν σύντομα χωρίς... νερό αντιμετωπίζουν μοναχοί, κληρικοί και προσκυνητές του Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ! Και τούτο διότι η εταιρεία που διαχειρίζεται την ύδρευση της πόλης αποφάσισε, έπειτα από... αιώνες, να χρεώσει- αναδρομικά μάλιστα- και τους χώρους θρησκευτικής λατρείας με το ανάλογο αντίτιμο για την κατανάλωση νερού. Η απόφαση αυτή προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στο σύμβολο του χριστιανισμού. Ο Ναός κατακλύζεται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες και από την ημέρα ίδρυσής του ως και σήμερα ποτέ τα μέλη της διοίκησής του δεν κλήθηκαν να καταβάλουν χρήματα για το νερό που χρησιμοποιούν οι πιστοί για να ξεδιψάσουν και οι μοναχοί για να καθαρίσουν το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα.

«Από την Ιερουσαλήμ πέρασαν οι Βυζαντινοί, οι σταυροφόροι, οι Πέρσες, οι Τούρκοι, οι Βρετανοί και οι Ιορδανοί αλλά και αυτοί ακόμη οι Ισραηλινοί από το 1967 μέχρι σήμερα δεν μας είχαν ζητήσει να καταβάλουμε χρήματα. Τώρα τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μας ζητείται να πληρώσουμε. Βάσει των συμφωνιών οι ναοί, τα μοναστήρια, οι συναγωγές και τα τζαμιά είναι ιεροί τόποι, προστατεύονται από τους νόμους και έχουν ειδικό καθεστώς στην περιοχή» προσθέτει χαρακτηριστικά. Ανήσυχα τα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων παρακολουθούν τις εξελίξεις και κυρίως τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία ύδρευσης της Ιερουσαλήμ ζητεί να της καταβάλλεται τέλος για την παροχή νερού. Οπως μάλιστα λέγεται, ζητούν το τέλος αυτό να έχει αναδρομική ισχύ από το 1967.


«Αν το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ τότε θα κληθούμε να πληρώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Στον Ναό δεν υπάρχει ούτε ρολόι με το οποίο να καταγράφεται η κατανά λωση του νερού» ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» αγιοταφίτης μοναχός ο οποίος υπηρετεί επί πολλά χρόνια στον Πανάγιο Τάφο. Η εταιρεία Υδάτων δεν δείχνει να διαψεύδει την είδηση. Σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «δεν κόβει αυτή τη στιγμή το νερό στα θρησκευτικά ιδρύματα της παλιάς πόλης ». Και όπως προσθέτει χρέωνε «4 δολάρια το κυβικό μέτρο νερού σε όλα τα ιδρύματα, ναούς, συναγωγές και τζαμιά».
Την περασμένη Τετάρτη εκπρόσωποι των ορθοδόξων, των φραγκισκανών μοναχών που ανήκουν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και των Αρμενίων είχαν ειδική σύσκεψη για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν. Οπως επισημαίνεται, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία των ορθοδόξων, στους οποίους ανήκει και το μεγαλύτερο τμήμα του Ναού, αποφασίστηκε να αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια να τοποθετηθούν δημοσίως. Ταυτόχρονα αποφάσισαν να μην πληρώσουν ούτε ένα σέκελ- νόμισμα του Ισραήλ- με το σκεπτικό ότι με την κίνηση αυτή ανατρέπεται το status quo που ισχύει επί αιώνες. Η ιστορία του ναού
Στους 16 αιώνες που μεσολάβησαν από την ημέρα ανέγερσής του από την Αγία Ελένη ο Ναός της Αναστάσεως έχει υποστεί δεκάδες καταστροφές και χρειάστηκαν πολλές συμφωνίες για την προστασία του. Βυζαντινοί αυτοκράτορες, σταυροφόροι, Μαμελούκοι, Πέρσες, Τούρκοι, Βρετανοί, Ιορδανοί και Ισραηλινοί προστάτευσαν ή προσπάθησαν να καταστρέψουν τον Ναό.Το εντυπωσιακό του οικοδόμημα όμως βρίσκεται πάντα εκεί...ανεξάρτητα από τις κατακτήσεις των ισχυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ