ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΩΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ.Η ΜΟΝΗ ΟΜΔΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΕΠ ΑΥΤΟΦΟΡΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Η φωτογραφία είναι από το 1982. Δεσμίδες με χιλιάρικα… Δραχμές. Καταγγελία για δωροδοκία. Τριάντα χρόνια πριν, είναι μία ακόμη ιστορία που δείχνει την επιλεκτική διάθεση των… ιθυνόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου για… κάθαρση. Και, τι σύμπτωση, είναι πάλι ο Ηρακλής που θα διαπιστώσει ότι κανείς δεν τιμωρείται όπως αυτός.
Ο ποδοσφαιριστής, Γιώργος Ορφανίδης ενημερώνει τη διοίκηση του Ηρακλή ότι τον πλησίασαν για να τον δωροδοκήσουν στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα που ήταν να δώσει ο Ηρακλής στο β’ μισό εκείνης της σεζόν, 1981-1982.
Η συνέχεια της ιστορίας και το πώς συμπεριφέρθηκαν στον Ηρακλή τα…αρμόδια όργανα έχει ανατριχιαστικές συμπτώσεις με το τι έγινε -πάλι με τον Ηρακλή- στο ελληνικό ποδόσφαιρο, 30 χρόνια μετά. Τι έκανε η Ε.Π.Ο., τι έκαναν οι αρμόδιες επιτροπές και πώς ξαφνικά διαχωρίζονται (για τους… άλλους) οι ευθύνες προσώπου με σωματείο.
Ο Ηρακλής είχε μόλις βιώσει την περιπέτεια της Β’ Εθνικής. Σε αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, ο Ηρακλής ήταν ο μόνος που έχει τιμωρηθεί με υποβιβασμό για δωροδοκία. Στην επιστροφή του στην Α’ Εθνική, ο Ηρακλής έχει ομάδα που αρχίζει πολύ γρήγορα να δείχνει ότι δεν φοβάται τίποτα, δεν καταλαβαίνει από έδρες και είναι φόβητρο για τους πάντες. Μια μεγάλη δύναμη… Αλλωστε, εκείνη η ομάδα ήταν η βάση της μεγάλης ομάδας στη δεκαετία του ’80.
Προς τα τέλη του Γενάρη του 1982, ο Γιώργος Ορφανίδης ενημερώνει τη διοίκηση του Ηρακλή, με τότε πρόεδρο τον Δημήτρη Τερτιλίνη ότι τον πλησίασαν για να τον δωροδοκήσουν. Σύμφωνα με την καταγγελία, αυτός που τον πλησίασε είναι ο τότε πρόεδρος της Καστοριάς, Χαλκίδης που του λέει ότι το κάνει για να έχει μειωμένη απόδοση στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό.
Ο Ηρακλής είναι να παίξει, σε λίγες μέρες από τότε (πιο συγκεκριμένα, στις 3 Φεβρουαρίου), το πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Καυτανζόγλειο, υπάρχει και δεύτερο παιχνίδι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ενώ υπάρχει –προς το τέλος του Πρωταθλήματος- και παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Καυτανζόγλειο για το Πρωτάθλημα.
Εν μέσω μυστικότητας, ο Ηρακλής αποφασίζει τις κινήσεις του και κάποια στιγμή ο Τερτιλίνης δίνει συνέντευξη Τύπου, μέσω της οποία δημοσιοποιεί σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, το γεγονός.

Συνέντευξη Τύπου ο Τερτιλίνης

Μεταξύ άλλων (όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής), αναφέρει για την τελική συνάντηση: «Μόλις ο παίκτης μπήκε στο αυτοκίνητο ο κ.Χαλκίδης άρχισε να του αναλύει τους φετινούς στόχους του ΠΑΟ ο οποίος θέλει να κατακτήσει το νταμπλ. Του πρότεινε το ποσό των 2.000.000 δραχμών για το πρώτο παιχνίδι του Κυπέλλου και τον αγώνα του Πρωταθλήματος στον δεύτερο γύρο. Όταν ο Ορφανίδης ζήτησε στη συμφωνία να μπει και η ρεβάνς του Κυπέλλου ο κ.Χαλκίδης είπε «όχι αυτό το έχουμε εξασφαλίσει με τη διαιτησία». Στην εξέλιξη μάλιστα της συζήτησης για να δείξει την παντοδυναμία του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ινδιάνου Μπουμπλή που τον έκανε Ελληνα για τον οποίον τελικά μπορεί να πληρώσουν οι γύφτοι του Αιγάλεω που έβγαλαν το πιστοποιητικό. Ακόμη, αναφέρθηκε στον πόλεμο που θα κάνει εναντίον της ΑΕΚ γιατί του μπήκε στο θέμα Δίντσικου και τόνισε «θα την σβήσω». Και λίγο πιο κάτω, σημειώνει ότι… «ο κ.Χαλκίδης έδωσε στον Ορφανίδη τέσσερις δεσμίδες των 50.000 δραχμών». Μια απαραίτητη υποσημείωση.
Είναι η εποχή που στον Παναθηναϊκό παίζει, ως Ελληνας με το επίθετο «Μπουμπλής», ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, που μόλις εκείνη την περίοδο το ΑΣΕΑΔ θα βγάλει μια απόφαση που θα εκθέσει την Ε.Π.Ο. ότι δεν μπορεί να παίζει ως Ελληνας. Μέχρι τότε όμως, ο Ρότσα έπαιζε κανονικά. Ως Ελληνας… Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, επίσης πάντως ενδιαφέρουσα για το πώς λειτουργούσαν τα… αρμόδια όργανα.
Η καταγγελία του Ηρακλή αναστατώνει τους πάντες. Η απαίτηση όλων –άλλωστε τον Ηρακλή με ευκολία τον είχαν ρίξει- είναι η κάθαρση. Χαρακτηριστικό είναι ένα ακόμη δημοσίευμα από τον Τύπο της εποχής. «Οι φίλαθλοι που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν γύρω από το ποδόσφαιρο περιμένουν ΣΗΜΕΡΑ να πληροφορηθούν τα μέτρα που πρόκειται να πάρουν οι αρμόδιοι του αθλητισμού μας για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι όπου κι αν βρίσκονται. Δεν μπορεί να έχουμε δήλωση όπως εκείνη του τότε πρωθυπουργού, κ.Ράλλη. «Είμαι Παναθηναϊκός».
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από μια ανακοίνωση τότε των «Γαλάζιων». Είναι ανατριχιαστικό το πόσο επίκαιρη μοιάζει με το σήμερα. Τριάντα χρόνια μετά…Μόνο τα ονόματα αλλάζουν.
«Όταν κάποτε υποβίβασαν την αγαπημένη μας ομάδα και την έριξαν άδικα στον Γολγοθά της Β’ Εθνικής οι τότε ιθύνοντες είχαν πει ότι από κάποιον έπρεπε να αρχίσει η κάθαρση, εμείς λοιπόν ζήσαμε άδικα τον Γολγοθά και γυρίσαμε τιμημένοι στη θέση που μας ανήκει. Τώρα είναι η ώρα να ζήσουν κι όλοι όσοι βρωμίζουν το άθλημα. Τώρα η κυβέρνηση της αλλαγής που μίλησε ακόμη πιο αυστηρότερα για κάθαρση πρέπει να κάνει πράξη τις επαγγελίες και οι κ.κ.Κατσιφάρας και Κουλούρης έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν ότι θέλουν κάθαρση πραγματικά και να σταματήσουν τις εις βάρος τους φήμες για μεροληψία υπέρ του ΠΑΟ-Βαρδινογιάννη και φιλο-Παναθηναϊσμό».

Ανακοίνωση ΠΑΕ Ηρακλής

Η ΠΑΕ Ηρακλής έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής: «Με θλίψη και αγανάκτηση η ΠΑΕ Ηρακλής απευθύνεται σήμερα προς τον φίλαθλο κόσμο της Ελλάδας και τις αρμόδιες πολιτικές και αθλητικές αρχές και καταγγέλλει την πραγματοποιηθείσα υπό του προέδρου της ΠΑΕ Καστοριάς, κ.Γ.Χαλκίδη δωροδοκία δια του ποσού των 200.000 δρχ. και της υποσχέσεως των υπολοίπων 1.800.000 δρχ. (το ένα εκατομμύριο για τον αγώνα Πρωταθλήματος) για να έχει μειωμένη απόδοση στον τελούμενο σημερινό αγώνα μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΕ ΠΑΟ για το Κύπελλο Ελλάδος. Την προαναφερθείσα παράνομο συμπεριφορά εις βάρος του ποδοσφαιριστού μας και της ΠΑΕ καταγγέλλουμε αρμοδίως. Διενεργείται προανάκριση και διετάχθη η σύλληψη του κ.Χαλκίδη».

Δηλώσεις Βαρδινογιάννη-Χαλκίδη 

Ο Γιώργος Βραδινογιάννης, τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αντιδρά και αυτός και αναφέρει τα εξής: «Μου είναι εντελώς άγνωστο το γεγονός. Αν συνέβη κάτι είναι προβοκάτσια εναντίον του Παναθηναϊκού. Αφ’ ενός διότι δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στην υπόθεση αυτή και αφ’ ετέρου καταβάλλεται προσπάθεια με την προβοκάτσια αυτή να ανακοπεί η σημερινή πορεία του πρωτοπόρου στο Πρωτάθλημα Παναθηναϊκού. Αύριο θα υποβάλλω μηνύσεις προς όλους εκείνους οι οποίοι επιχείρησαν χωρίς να έχουν το ηθικό ανάστημα να διασύρουν τον δοξασμένο Παναθηναϊκό».
Ο Χαλκίδης (δεξιά στη φωτογραφία) κάνει κι αυτός δηλώσεις από τη δική του πλευρά και προσπαθεί να συνδέσει την όλη ιστορία με τον… τελικό του 1980 μεταξύ του Ηρακλής και της Καστοριάς. Η συνέχεια της ιστορίας πάντως δεν θα δικαιώσει τις… αντιδράσεις. Ο Χαλκίδης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι… «άσβεστο μίσος εναντίον του προσώπου μου έκτοτε επιδείχθηκε ποικιλότροπα και νόμισαν οι Ηρακλειδείς ότι βρήκαν την ευκαιρία να με εμπλέξουν δημιουργώντας κατασκευασμένες και ασύστολες κατηγορίες και παραμυθοποιώντας μια τυχαία συνάντησή μου με τον ποδοσφαιριστή Ορφανίδη».

Ανακοινώσεις ΠΑΕ Καστοριάς-ΠΑΕ Παναθηναϊκός 

Ανακοίνωση βγάζει και η ΠΑΕ Καστοριά που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι… «καταγγέλλει ως υποβολιμιαία και αυθαίρετα τα ανωτέρω νομικά και πραγματικά αστήρικτα δημοσιεύματα για δήθεν επιπτώσεις σε βάρος της Καστοριάς». Από τις αντιδράσεις δεν λείπει και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός που βγάζει και αυτή ανακοίνωση. «Με την εξυφανθείσα συνωμοσία ασχολούνται αυτή τη στιγμή οι ανακριτικές αρχές και η δικαιοσύνη. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να αναμείνουμε τι εξελίξεις της υπόθεσης. Πρέπει όμως να αντιληφθούν μια για πάντα οι συνωμότες εχθροί του Παναθηναϊκού ότι η απάντηση θα είναι σκληρή και η τιμωρία τους αμείλικτη. Τα μέσα που μεταχειρίζονται οι αντίπαλοι του ΠΑΟ είναι και ευτελή και πρόστυχα. Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι και πολύ μεγάλος και εκείνοι τόσο μικροί», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Συγχαρητήρια ΠΣΑΠ σε Ορφανίδη 

Εν μέσω των αντιδράσεων πάντως υπάρχει και μία προφανής και αυτή δεν είναι άλλη από την ανακοίνωση του ΠΣΑΠ, του Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ποδοσφαιριστών δηλαδή που στέκεται στη στάση του Ορφανίδη που κατήγγειλε το γεγονός. «Η διοίκηση του συνδέσμου συγχαίρει το μέλος του Συνδέσμου, Γιώργο Ορφανίδη που με τη στάση του ανταποκρίθηκε πλήρως στις θέσεις και στις προσπάθειες του ΠΣΑΠ για τη σωστή λειτουργία και εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Η Ε.Π.Ο. πουλάει… τρέλα 

Και η Ε.Π.Ο.; Τι κάνει η… Ε.Π.Ο. της εποχής; Διαλέγει έναν… περίεργο τρόπο να προσεγγίσει το γεγονός. Πόσο ίδια είναι μερικά πράγματα εδώ και χρόνια… Η Ε.Π.Ο. λοιπόν ανακοινώνει ότι… «έστειλε την υπόθεση στη Διοικητική Ανακριτική Επιτροπή, ΔΑΕ και εφόσον υπάρχουν ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά», φροντίζει όμως να προσθέσει ότι… «σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν τα καταγγελόμενα να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους καταγγέλοντες για τη διαφύλαξη του κύρους του ελληνικού ποδοσφαίρου»!!!!!!
Εμμέσως δηλαδή απειλεί τον Ηρακλή που δημοσιοποίησε το γεγονός ενώ το… γέλιο έρχεται όταν κάποια στιγμή στέλνει έγγραφο στον Ηρακλή για να απαντήσει σε ένα τέλεξ που είχε στείλει ο Ηρακλής για την υπόθεση. Η Ε.Π.Ο. κάνει παρατήρηση στον Ηρακλή… «επειδή στην ιεράρχηση των παραληπτών βάζει Νο5 την ΕΠΑΕ και Νο6 την ΕΠΟ και του λέει ότι… «σας υπενθυμίζομεν ότι η ΕΠΟ είναι ιεραρχικώς προϊσταμένη της ΕΠΑΕ, πράγμα το οποίον ασφαλώς γνωρίζετε, πλην όμως η παρατυπία αυτή επεσημάνθη παρά του Δ.Σ. της ΕΠΟ κατά την συνεδρίασιν του της 4/2/82». Εκείνο το έγγραφο της Ε.Π.Ο. το υπογράφει ο πρόεδρος, Βας.Χατζηγιάννης και ο γενικός γραμματεύς, Χαρ.Δαυίδ.
Ο Ηρακλής δεν αφήνει ασχολίαστο το έγγραφο της Ε.Π.Ο. και βγάζει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Η ανευρεθείσα τυπολατρική σας τοποθέτηση εγκυμονεί κινδύνους και εμβάλλει εις σκέψεις δια την αντικειμενική θεώρηση και εξέταση της ουσίας».
Ο τρόπος πάντως με τον οποίον προσεγγίζει η Ε.Π.Ο. την υπόθεση ξεσηκώνει αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ένα ακόμη απόσπασμα από μια ανακοίνωση των «Γαλάζιων» που –πάλι- έχει ανατριχιαστική σύμπτωση με τα όσα συμβαίνουν τριάντα χρόνια μετά. Εχει μέσα το… «δυσφημίζει». Το απόσπασμα είναι το… «μίλησε η «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ομοσπονδία» και ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί τον Ηρακλή γιατί δήθεν δυσφημίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κλονίζεται λέει η αξιοπρέπεια του ποδοσφαίρου μας. Εμείς ρωτάμε: Μα που τη βρήκε την αξιοπρέπεια το ελληνικό ποδόσφαιρο; Μήπως μας την έφερε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα και δεν το ξέρουμε;». Αν είναι δυνατόν… Τριάντα χρόνια πίσω, το 1982 και είναι ο… Ηρακλής αυτός που δυσφημίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δίωξη κατά Βαρδή Βαρδινογιάννη και Χαλκίδη 

Η υπόθεση προχωρά και μεταξύ άλλων ασκείται και ποινική δίωξη εναντίον του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Το ρεπορτάζ από τον Τύπο της εποχής αναφέρει το εξής: «Από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ασκήθηκε εναντίον του Βαρδή Βαρδινογιάννη ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία με αυτουργό τον Γ.Χαλκίδη και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή, Γ.Ιωαννίδη. Στη δικογραφία θα συμπεριληφθεί και η κασέτα που έστειλε ο Ηρακλής στη Γερμανία για να σβηστούν τα παράσιτα και να ακουστούν ευκρινώς οι συνομιλίες Ορφανίδη και Χαλκίδη».
Κάποια στιγμή, ο τότε Υφυπουργός Προεδρίας, Κατσιφάρας, μετά από επίμονες ερωτήσεις επί του θέματος αναφέρει τα εξής: «Δεν είναι δυνατόν να επέμβει η Πολιτεία σε ένα θέμα που απασχολεί την ίδια δικαιοσύνη και πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει και η αθλητική ηγεσία τη θέση της πάνω στο θέμα αυτό».
Η κλήση του Βαρδή Βαρδινογιάννη προκαλεί και τη δήλωση του. «Αισθάνομαι ικανοποίηση που ο εισαγγελέας διέταξε την περαιτέρω έρευνα και έτσι θα διελευκανθεί πλήρως η περίεργη υπόθεση της δωροδοκίας στη Θεσσαλονίκη και θα αποκαλυφθούν οι σκευωροί οι οποίοι χρησιμοποίησαν το όνομά μου».

Τιμάνε τον Ορφανίδη 


Στο μεταξύ, οι Σύνδεσμοι του Ηρακλή τιμάνε τον Γιώργο Ορφανίδη. Κι ο ίδιος ο παίκτης, κάποια στιγμή, σε εκείνο το διάστημα, θα πει μεταξύ άλλων, ότι… «δεν έχω να αλλάξω τίποτε από όσα μέχρι τώρα κατέθεσα. Είναι πλέον θέμα δικαιοσύνης. Εχω ταλαιπωρηθεί αρκετά από την υπόθεση αυτή η οποία έχει επιπτώσεις στην απόδοσή μου. Σε λίγο καιρό θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν».

Περίεργες… μεταθέσεις 

Η υπόθεση πάντως έχει… αναβολές. Δεν θυμίζει σε τίποτα την… ταχύτητα με την οποία τα αρμόδια όργανα διάλεξαν να υποβιβάσουν τον Ηρακλή. Τώρα, όλα πάνε πολύ πιο… αργά. Άλλη ανατριχιαστική λεπτομέρεια αυτή. Όπως τριάντα χρόνια μετά που μέσα στο ίδιο απόγευμα, μία επιτροπή της Ε.Π.Ο. και μία της Σούπερ Λίγκα πήραν τις αποφάσεις τους για τον Ηρακλή. Διαχρονικό ξεγύμνωμα…
Η καθυστέρηση στο να γίνουν κάποια πράγματα προκαλεί νέες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ένα ακόμη δημοσίευμα από τον Τύπο της εποχής που αναφέρει ένα άλλο απίθανο γεγονός. «Ακόμη ο κ.Κατσιφάρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποτε μια άλλη υπόθεση της καταγγελίας ποδοσφαιριστών της Ρόδου σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό δεν ερευνήθηκε επειδή δεν βρισκόταν αθλητικός δικαστής που να δεχόταν να ταξιδεύσει στη Ρόδο για να διενεργήσει ανακρίσεις, με αποτέλεσμα όταν «βρέθηκε χρόνος» να βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτέμβρη και τότε η επιτροπή έκρινε ότι δεν μπορούσε να ασχοληθεί με θέμα που αφορούσε ένα Πρωτάθλημα που έληξε»!!!!!!!
Η καθυστέρηση είναι ο λόγος που ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τότε βουλευτής, κάνει ερώτηση στη Βουλή και μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι… «υποβιβάστηκε ο Ηρακλής, ένας σύλλογος με ένδοξη ιστορία 70 χρόνων (σ.σ. που είναι και… παραπάνω, για την ακρίβεια 74 χρόνων), έπειτα από μια ταχύτατη διαδικασία που διήρκησε μόλις 13 μέρες». Άλλη ανατριχιαστική σύμπτωση… Πού να ήξεραν τότε όλοι αυτοί ότι κάποτε το ίδιο σύστημα με την ίδια μεθοδολογία στα γρανάζια δεν θα υπολόγιζε τίποτε απέναντι σε έναν σύλλογο με την ένδοξη ιστορία των 103 χρόνων.

«Τέλος οι εποχές της φιλενάδας» 

Ο Ορφανίδης, κάποια στιγμή, θα κάνει νέες δηλώσεις που δείχνουν το πώς αντιμετωπίζουν οι παίκτες του Ηρακλή το θέμα. Δηλώσεις που δείχνουν και το υπόβαθρο, πλην του αγωνιστικού, που στηρίχτηκε η μεγάλη ομάδα του ’80. Μεταξύ άλλων, ο Ορφανίδης λέει ότι… «ξέρεις πολύ καλά ότι δεν καταλαβαίνω τίποτε. Ολοι μαζί θα παλέψουμε για τον Ηρακλή. Πρέπει επιτέλους να τελειώσει η εποχή που οι μεγάλες ομάδες μας έβλεπαν σαν «φιλενάδα» τους και να αρχίσουμε μια άλλη για τον Ηρακλή».
Σε όλο αυτό διάστημα που διαρκεί η εκδίκαση της υπόθεσης οι δηλώσεις, τα ρεπορτάζ, οι αναφορές είναι αρκετές. Είναι χαρακτηριστικό μία ακόμη δήλωση του Μπάρμπα, τότε παράγοντα του Ηρακλή.
«Το θέμα της δωροδοκίας μ’ αφήνει κατάπληκτο. Πώς είναι δυνατόν μέσα σε 24 ώρες να βγαίνει η απόφαση για τον Ηρακλή και για τη δική μας καταγγελία να παίρνει μάκρος η απόφαση. Καθημερινά διαβάζουμε στον Τύπο τη σκοπιμότητα της καθυστέρησης της απόφασης. Ο κ.Ρουμπής παραιτήθηκε γιατί τον έθιξαν οι δηλώσεις του προέδρου μας.
Ερωτώ τον κ.Ρουμπή: Γιατί δεν παραιτήθηκε πέρυσι όταν ο Τύπος, οι φίλαθλοι, ακόμη και η ΠΑΕ Ηρακλής τον θεωρούσαν υπεύθυνο για τον υποβιβασμό του Ηρακλή; Τώρα που στη μέση είναι ο Παναθηναϊκός δείχνει ευθιξία κι απειλεί ότι θα παραιτηθεί. Αν αυτή η υπόθεση «σκεπασθεί», τότε κανένας παίκτης ή διοίκηση θα καταγγείλει δωροδοκίες. Προσωπικά εγώ θα εγκαταλείψω τα διοικητικά γιατί θα νιώθω αηδία για το άθλημα το οποίο υπηρετώ. Τέλος, πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα καθίσει στο σκαμνί αυτούς που ναρκοθετούν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 δραχμές 

Ο Τύπος της εποχής γράφει για τη συνέχεια της υπόθεσης. «Την Τετάρτη 17 Μαρτίου Στις φυλακές κλείσθηκε μετά από σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, κ.Ιωαννίδη και του εισαγγελέα, κ.Πασχαλίδη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καστοριά, Γ.Χαλκίδης».
Κι αργότερα, ο Τύπος θα σημειώσει ότι… «στις 23 Μαρτίου, ο Χαλκίδης αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος καταθέτοντας ως εγγύηση το ποσό των 500.000 δραχμών. Του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται κάθε 1 και 16 του μηνός στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς».
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής ήταν μέτοχος με 18% στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κλήθηκε σε απολογία –πάντα σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής- στις 19 Μαρτίου.
Δεν πήγε να απολογηθεί και έστειλε τηλεγράφημα στον ανακριτή ότι διορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ.Παναγιωτόπουλο ο οποίος μπορεί να πάρει αντίγραφο της δικογραφίας. Κι όπως σημειωνόταν, μετά τη μελέτη της δικογραφίας, ο κ.Βαρδινογιάννης θα προσέλθει για να απολογηθεί.

Κάνει… βόλτες η κλήση σε απολογία 

Για το… εις μάκρος της υπόθεσης σημειώθηκαν ήδη οι αντιδράσεις. Θα πρέπει να προσθέσουμε ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι… «έγινε γνωστό ότι η κλήση σε απολογία που είχε σταλεί από τον ανακριτή, κ.Ιωαννίδη στις 24 Φεβρουαρίου με την ένδειξη «κατεπείγουσα» έφτασε στη γενική ασφάλεια Αθηνών στις 4 Μαρτίου. Από τη γενική ασφάλεια Αθηνών για να φτάσει στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του εκατομμυριούχου έκανε πέντε μέρες και κατά συνέπεια έφτασε εκπρόθεσμα δεδομένου ότι ο παράγων του Παναθηναϊκού καλούνταν σε απολογία στις 8 Μαρτίου».

Εγγύηση 5.000.000 ο Βαρδινογιάννης 

Και φθάνουμε στις 26 Μαρτίου. Οι αναφορές του Τύπου έχουν και πάλι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. «Ποσό 5.000.000 δραχμών κατέβαλε ο εκατομμυριούχος, Βαρδής Βαρδινογιάννης ως εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή, κ.Ιωαννίδη. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση». Σε ό,τι αφορά στη συνέχεια της υπόθεσης επί… αθλητικής δικαιοσύνης; Το μέλος της Τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής, Βασιλόπουλος είπε ότι μέχρι τις 15 Απριλίου θα ληφθεί απόφαση που θα είναι οριστική, τελεσίδικη και αμετάκλητη.

 

Κι ο… επίλογος 

Και στην απόφαση που έβγαλε, όπως διαβάζουμε μεταξύ άλλων στον Τύπο της εποχής… «αποφάσισε ομόφωνα ότι το αδίκημα έγινε αλλά δεν υπάρχει ευθύνη της Καστοριάς και του Παναθηναϊκού αλλά μόνο του Χαλκίδη, στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, και εκφράζεται η ευχή να στερηθεί τη φίλαθλη ιδιότητα ισόβια και να εκπέσει από το αξίωμα του προέδρου της ΠΑΕ Καστοριάς.
Η αναφορά που γίνεται για τον Βαρδινογιάννη… «ούτως όμως είναι μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ποσοστό 18% περίπου, αλλά η ιδιότητά του αυτή δεν μπορεί να θεμελιώσει ευθύνη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διότι κατά τον νόμο ευθύνεται η ΠΑΕ όταν τα ενεχόμενα πρόσωπα είναι αθλητές, τεχνικός, διοικητικοί παράγοντες ή μέλη Σωματείου.
Στην δε προκειμένη περίπτωση ούτος δεν είναι μέλος της διοίκησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ούτε τεχνικός ή αθλητής αυτής και δεν μπορεί να εξομοιωθεί η ιδιότης του μετόχου προς την του μέλους του Σωματείου εφόσον στο μέλος του Σωματείου κυριαρχεί το προσωπικό στοιχείο.
Κατόπιν αυτών είναι αλυσιτελής η έρευνα της συμμετοχής του εγκαλούμενου τούτου στην τελεσθείσα υπό του κ.Γ.Χαλκίδη παράβαση διότι και σε καταφατική περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπέχει καμία ευθύνη κατά τον νόμο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Συνεπώς δεν κρίνεται αυτή τιμωρητέα».

ΟΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΔΩΡΟΔΩΚΟΥΣΕ ΟΜΑΔΕΣ

Όταν ο Ανδριανόπουλος γλύτωσε τον Παναθηναϊκό από τη Β' Εθνική!!!

Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ» και τα «ευωδιάζοντα» χιλιάρικα..!

Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 1975 όταν ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος με δική του ψήφο κρατά τον Παναθηναϊκό στην Α΄ Εθνική, αθωώνοντάς τον ουσιαστικά από την υπόθεση δωροδοκίας, στην οποία είχε μπλεχτεί. Η υπόθεση έχει φόντο τον ημιτελικό του Κυπέλλου, στις 28 Μαΐου του 1975, όταν οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν τον Ηρακλή, λίγο καιρό πριν πάρει μεταγραφή στον «Γηραιό» ο Βασίλης Χατζηπαναγής.
Εκείνη την εποχή οι αγώνες δεν ήταν διπλοί, αλλά μονοί και το συγκεκριμένο παιχνίδι γινόταν στο Καυτανζόγλειο.
Στον αγώνα αυτόν δεν δίνουν το «παρών» δύο βασικά στελέχη των «κυανόλευκων», οι Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας (κεντρικός αμυντικός) και Τάκης Νικολούδης. Αργότερα, όπως έγινε γνωστό, οι παίκτες είχαν υποπέσει σε «πειθαρχικό παράπτωμα».
Στο αγωνιστικό μέρος, ο Ηρακλής προηγήθηκε στο ματς με 1-0, όμως η «πράσινοι» ανέτρεψαν το εις βάρος τους σκορ και πήραν τη νίκη με σκορ 2-1.
Το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί ανέφερε πως ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και νυν του «Γηραιού», Γιώργος Ροκίδης, είχε δεχθεί πρόταση από τον παράγοντα του «τριφυλλιού», Αντώνη Μαντζαβελάκη, για να πλησιάσει τους Χαλιαμπάλια, Νικολούδη, ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο ματς. Η ονομασία «υπόθεση των λουλουδιών» δόθηκε επειδή στις συνομιλίες όσων είχαν εμπλακεί στο θέμα, τα χρήματα αναφέρονταν ως… λουλούδια.
Ο Αντώνης Μαντζαβελάκης, γνωστός και ως «βαλιτσάκιας» (γιατί πάντα κυκλοφορούσε με ένα βαλιτσάκι) ήταν ο κινητήριος μοχλός του πράσινου παρασκηνίου, κάτι σαν εφευρέτης της «παράγκας»..! Εκείνη την εποχή επειδή ο όρος «παράγκα» δεν είχε ανακαλυφθεί, το συνώνυμο της «παράγκας» ήταν «Μαντζαβελάκης»..!
Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου η οποία έχει βρεθεί ένοχη για καραμπινάτη υπόθεση δωροδοκίας και η μόνη η οποία για διαπιστωμένη δωροδοκία δεν υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική..!
Λέγεται ότι στο δικαστήριο, όταν ο Μαντζαβελάκης είπε στον πρόεδρο: «Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν έχω ανακατευτεί ποτέ με δωροδοκίες!», η αίθουσα γέμισε από ανθοδέσμες που πέταξε το ακροατήριο!!!
Αν και αρχικά ο Παναθηναϊκός είχε κριθεί ένοχος, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, κρατά στην κατηγορία τους «πράσινους». Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος ήταν ένας από τους πέντε Αδριανόπουλους που ίδρυσαν τον Ολυμπιακό, ποδοσφαιριστής του μέχρι το 1931, πρόεδρος του Ολυμπιακού από το 1954 ως το 1966! Όπως υποστήριξε «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου»..!
Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που είχαν εμπλακεί στην «υπόθεση των λουλουδιών», οι Ροκίδης και Χαλιαμπάλιας διαγράφησαν, ενώ υπήρξε επιείκεια στον Νικολούδη λόγω ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίστηκε για λίγους μήνες ακόμα η καριέρα του στους «κυανόλευκους» , ωστόσο δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό το 1976, όταν και ο Γηραιός κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΗ ΠΛΑΚΑ ΤΕΛΙΚΑ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΑ ΚΑΙ Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ Ρ.ΜΑΚΡΗ "ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ"

Αυτοι οι ανθρωποι δε θα αλλαξουν ποτε και θα εξακολουθησουν να κλεβουν,να λενε ψεματα,και να διατυμπανιζουν οτι σωζουν τον ελληνικο λαο οι γυφτοι.Φωναζε ο κουτσουκος στον παπαδακη το πρωι για το πεντακαθαρο πασοκ και που θα ξανασωσει την ελλαδα.οχι ρε ξευτυλες δε θελουμε αλλο σωσιμο απο σας.

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΗ ΤΟΥς ΝΟΜΟΥς ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΘΕΟΧΑΡΗ

Καθαρίστριες: Νόμος είναι το «δίκιο» του Στουρνάρα!

Πρώτη καταχώρηση: 03/06/2014 - 09:00
Τελευταία δημοσίευση: 09:00Ο Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Καθαρίστριες: Νόμος είναι το «δίκιο» του Στουρνάρα!

   Απολύσανε γυναίκες του μεροκάματου, για να κάνουμε τάχα «οικονομία», όταν την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους εργολάβους. Τις απολύσανε αφού πρώτα τις συκοφάντησαν ότι τάχα αμείβονταν με τρεις και τέσσερεις χιλιάδες  ευρώ! Επιχείρησαν να τις εξαπατήσουν λέγοντάς τους ότι τις απολύουν για να τους δώσουν, τάχα, την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιες… εργολάβοι! Τους έστειλαν τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς για να σπάσουν τον ηρωικό τους αγώνα. Και τώρα που οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ακόμα και δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει, αυτοί αρνούνται να την εκτελέσουν! Και μάλιστα αρνούνται να την εκτελέσουν στο όνομα του… νόμου!
   Ακόμα και τίποτα άλλο να μην είχαν κάνει, αυτό που κάνουν με τις καθαρίστριες θα ήταν αρκετό για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς την «ποιότητά τους». Θα ήταν επαρκές στοιχείο για το τι κρύβεται πίσω από την μάσκα της «νομιμότητά τους».

   Αλλά ποιοι είναι αυτοί που μιλούν για «νομιμότητα»; Που στο όνομά της «νομιμότητας» καλούν τον Άρειο Πάγο να αποφανθεί ότι «καλώς» απολύθηκαν οι καθαρίστριες και ότι «κακώς» το δικαστήριο ζήτησε την επαναπρόσληψή τους;
   Ποιοι είναι αυτοί οι «Ταρτούφοι» που όχι μόνο τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά για δεκαετίες, αναγνωρίζουν τάχα μου το «δίκιο» των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται, που απεργούν, που εξεγείρονται, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή ζητούν την πάταξη των «παρανόμων», γιατί, όπως λένε, «διασαλεύουν το νόμο»;
   Ποιοι, τελικά, είναι αυτοί που εκφωνούν λογύδρια ότι «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται» και ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τηρούνται»- αρκεί βέβαια αυτές οι αποφάσεις να τους βολεύουν;
Ας δούμε:
  • Υπάρχει νόμος - το ίδιο τους το Σύνταγμα - που λέει ότι οι διεθνείς συμβάσεις της χώρας πρέπει να επικυρώνονται στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Αλλά είναι αυτοί, τα υποδείγματα της νομιμότητας, που επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή πέρασαν το πρώτο Μνημόνιο καταστρατηγώντας τη συνταγματική διάταξη που υπαγορεύει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για διεθνείς συμβάσεις της χώρας, επιλέγοντας τον βολικό γι' αυτούς δρόμο της απλής πλειοψηφίας των 151 ψήφων.
  • Υπάρχει νόμος - το ίδιο τους το Σύνταγμα - που λέει πως εκλέγονται κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί σε αυτή τη χώρα. Αλλά κάποια στιγμή και επειδή έτσι τους συνέφερε εκείνη τη στιγμή, μας έβαλαν διορισμένο πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη με «συστατική» από τις Κάννες.
  • Υπάρχει νόμος που υπαγορεύει στις κυβερνήσεις τη χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οχι μόνο δεν εφαρμόζεται, όχι μόνο ληστεύονται τα Ταμεία, αλλά αυτοί που τα ληστεύουν έρχονται από πάνω και κόβουν και τις συντάξεις μιλώντας για τα «φτωχά» Ταμεία που οι ίδιοι φτωχοποίησαν.
  • Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων των μεγαλόσχημων. Οχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά οι... νομιμόφρονες της «λίστας Λαγκάρντ» κάνουν και χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλομπαταξήδες, την ώρα που με άλλο νόμο απειλούν με κατάσχεση το χρεοκοπημένο λαό για χρέη άνω των 300 ευρώ...
  • Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις (ντάνες) κατά των καταχρηστικών όρων των τραπεζών εις βάρος των πολιτών. Όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά οι κήνσορες της νομιμότητας, αυτοί που αφήνουν το λαό στο έλεος των τραπεζιτών, έχουν ενισχύσει τους τραπεζίτες με πάνω από 250 δισ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια.
  • Υπήρξε δικαστική απόφαση που έλεγε «στοπ» στην είσπραξη χαρατσιών από τη ΔΕΗ. Οχι μόνο δεν εφαρμόστηκε, αλλά βγήκε ο Στουρνάρας για να δηλώσει ότι τη γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.
  • Υπάρχει νόμος -το ίδιο τους το Σύνταγμα, ο «πρώτος νόμος του κράτους»- που λέει ότι η εργασία είναι δικαίωμα για όλους. Όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά οι ταγοί της νομιμότητας το δικαίωμα στη δουλειά το έχουν αντικαταστήσει με το «δικαίωμα» στην ανεργία.
  • Υπάρχει νόμος -το ίδιο τους το Σύνταγμα- που, στα χαρτιά, υπεραμύνεται της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, της εθνικής κυριαρχίας. Όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά στην πράξη όλες αυτές οι «πρόνοιες» είναι για το θεαθήναι, στο πλαίσιο ενός Συντάγματος που οι ίδιοι που υποτίθεται το διαφυλάσσουν, το χρειάζονται μόνο ως «κουρελόχαρτο».
 Όλοι αυτοί οι «νομιμόφρονες» - που είδαμε ποια είναι η σχέση τους με τη νομιμότητα - δεν έχουν κανένα πρόβλημα να γίνονται μανιασμένοι εκπρόσωποι «του νόμου και της τάξης» (και ενίοτε της επίταξης και της επιστράτευσης), όταν πρόκειται να επιβάλουν το νόμο της βαρβαρότητας σε όποιον αντιστέκεται. Παίρνουν, λοιπόν, τη ρομφαία του νόμου και με ύφος στρατοδίκη λένε σε όποιον διαμαρτύρεται:
   Άδικο το μνημόνιο - αλλά νόμος! Άδικο μέτρο το κόψιμο μισθών - αλλά νόμος! Άδικο μέτρο το κόψιμο συντάξεων - αλλά νόμος! Άδικο το χαράτσι και οι αυξήσεις στη ΔΕΗ - αλλά νόμος! Άδικες οι απολύσεις εργαζομένων - αλλά νόμος! Άδικες και λεόντειες οι συμβάσεις για τα διόδια - αλλά νόμος! Άδικο το φορολογικό - αλλά νόμος! Άδικο το αμόκ φόρων επί των φτωχόσπιτων - αλλά νόμος! Άδικος ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης - αλλά νόμος! Άδικος ο κόσμος - αλλά νόμιμος!
   Συμπέρασμα πρώτο: Οι νόμοι τους όχι μόνο είναι ταξικοί, αλλά ταξική είναι και η εφαρμογή τους (ή η μη εφαρμογή τους).
   Συμπέρασμα δεύτερο: Δεν υπάρχει εκμεταλλευτική - ταξική κοινωνία, στην οποία οι «από πάνω» να μην αναφωνούν κραδαίνοντας το μαστίγιο στους «από κάτω»: «Dura lex sed lex» («σκληρός νόμος αλλά νόμος»)! «Καλός νόμος ή κακός νόμος, αδιάφορο. Είναι νόμος!», μας λένε…
   Συμπέρασμα τρίτο: Όποτε θυμούνται τους νόμους, το κάνουν για να μας πουν, τελικά, το εξής πολύ απλό: Μη μιλάτε, μην αντιδράτε και κυρίως μην αντιστρατεύεστε «την ευνομίαν και την τάξιν» καθ' ότι για τα πάντα μπορούμε να εφαρμόζουμε εναντίον σας εκείνον το νόμο που μας βολεύει!
   Αυτή είναι η «λογική» τους περί «νομιμότητας». Η οποία δεν καθορίζεται, φυσικά, από τους νόμους του κράτους, αλλά από κάτι πολύ ανώτερο: Από το κράτος του νόμου! Που σημαίνει ότι το κράτος τους είναι που ψηφίζει, που εφαρμόζει και που ερμηνεύει τους νόμους όπως εκείνο αποφασίζει. Και αποφασίζει όπως συμφέρει εκείνους που ελέγχουν το κράτος.
   Η υπόθεση με τις καθαρίστριες είναι χαρακτηριστική: Πίσω από τα κηρύγματά τους περί «νομιμότητας» χάσκει η ταξική τους αγριότητα, η υποκρισία και η χρεοκοπία. Όταν μιλούν περί του «νόμου και της τάξης», εννοούν την καταστολή, την αυθαιρεσία, την τρομοκράτηση, τον εκφοβισμό, ως μεθοδολογία για την επιβολή -με ισχύ «νόμου»- των συμφερόντων της τάξης τους πάνω στην κοινωνία.
   Αλλά, απέναντι σε αυτήν τη «νομιμότητα», δεν υπάρχει τίποτα πιο νόμιμο, τίποτα πιο δημοκρατικό, τίποτα πιο «καθαγιασμένο» από τη μαζική, οργανωμένη, δημοκρατική και πλειοψηφική εκ μέρους των λαϊκών στρωμάτων ανυπακοή, απειθαρχία, απόρριψη, άρνηση και ανατροπή της πολιτικής τους και των νόμων τους.
   Συμφωνεί μέχρι και ο Μοντεσκιέ - ο δικός «τους», ο αστός Μοντεσκιέ- που το έγραψε περίφημα: «Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της Δικαιοσύνης...

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ